om sista dosen stress-botar-tips.

onsdag. och åh vad roligt att det är fler än jag som hurrar för att vi gör februari-ut till hjärtats månad!! det känns verkligen himla bra att sätta hjärtat i första hand. för trots att sådant som förkylningar och den enorma tröttheten efter tio-tiommars-jobb attackerar så är det så enkelt som att göra något utav era följande stress-botar tips för att le brett och varmt igen!! del tre. 
 
 
☁ först och främst! listor, listor, listor. jag skriver ned allt som gör mig stressad på olika listor så jag slipper hålla allt i mitt huvud. utan mina listor skulle jag till och med bli stressad av att försöka komma ihåg allt jag är stressad över. sen hjälper det mig otroligt mycket är att träna. känslan av att åka ned till hallen där jag tränar gymnastik och verkligen kunna släppa allt utanför dörren. att träffa alla underbara lagkamrater och glömma bort allt som oroar och stressar en för några timmar.
 
☁ när stressen tar över huvudet och hjärnapökena kommer krypande skriver jag en lista över saker som behöver göras och avsätter en timme till viktiga läxor och annat nödvändigt. när jag tagit mig igenom timmen med hjälp av favoritvinylen, en kopp te, mysigaste pyjamasen och kanske en frukt som energi, ringer jag upp min närmaste och vackraste vän som bor på andra sidan sverige. vi pratar av oss om allt som annars äter upp hjärnan och avslutar med att planera något för nästa gång vi ni ska ses. sen tar jag en varm dusch och spenderar några minuter med att kanske plocka på rummet, kryssa för de grejer jag hunnit med på min lista och sist men inte minst skriver jag ned dagens höjdpunkt på en svart pappersbit och lägger ned den i min lyckoburk. sen lägger jag mig tidigt och ägnar jag all min uppmärksamhet åt drömmarna.
 
☁ jag har alltid varit en sådan som blir uppstressad alldeles för lätt, oroar mig för allt och ingenting, samt sätter för höga krav och plötligt så har en enorm klump av ångest byggts upp inom mig. men det senaste året har det blivit bättre, jag har liksom lärt mig hantera det bättre - och faktiskt knåpat ihop en liten lista som jag går igenom varje gång jag känner stress eller växande oro. hursomhelst, så innefattar listan enkla saker som att äta en god, mysig frukost och dricka en varm kopp te. ägna en stund åt att läsa. lyssna på podcast (tror det är bra att höra andra människors syn på saker och ting ibland). ta en promenad. unna sig något fint; oavsett om det är en ny tesort eller en gosig tröja. sedan tror jag också att det är så himla viktigt att liksom bara bestämma sig. sänka kraven, sätta gränser och göra plats åt saker man tycker om. det mår i alla fall jag bättre av.
 
☁ när stressen framkallas sakta men säkert börjar min kropp isolera sig från solen och årstiden som syns bakom mina gardiner. för att ta mig upp ur sängen, klä på mig kläder som jag trivs i och börja ta tag i saker som behövs - läser jag en bok eller gör mig en god middag. helst gör jag soppor med två avokadomackor, det känns som det börjar bli en standard under vintertidens mörker. jag tänker att den här färglada soppan som jag nu skedar i mig kommer få mina dagar framåt att bli bra, jag kommer att klappa mig på axeln och ge beröm för allt jag gör, för allt jag håller på med och orkar med. annars finner jag böcker som min främsta verklighetsflykt, då behöver man inte göra mer än att sitta där man känner sig trygg och läsa texten som finns framför en. man behöver inte oroa sig för allt som finns framför en ger en själv en avkopplande stund och den tar med den på så många olika resor och äventyr. ibland befinner jag mig i andra världskriget tillsammans med boktjuven och springer för livet eller så är jag med amor i jag ringer mina bröder och vi springer längs stockholmsgator efter vi har tagit en polis mellan benen och sagt: jag ville väl det. det är det som får min stress att avta, att åka iväg på en verklighetsflykt eller laga goda soppor i färgglada färger.
 
☁ antingen lyssnar jag på musik och skriver ner alla mina tacksamheter, precis som du har tipsat om. annars sätter jag på musik på mobilen och lyssnar i hörlurarna istället och går en promenad. för åh så skönt det är med frisk luft och annat att tänka på när man blir för stressad.
 
☁ är jag känner stressen komma till mig tar jag gärna och gör något gott och fint ätbart till mig. det kan vara en skål med turkisk yoghurt, frukt, bär och nötter. eller en skål med havregrynsgröt toppat med något gott. sedan sätter jag på min spellista med favoriterna som håkan, oskar linnros och veronica maggio.
 
☁ jag har precis kommit hem från min allra bästa och mest känslosamma resa jag någonsin har gjort. jag har volontärarbetat i kenya på ett barnenhem vilket har resulterar i att jag har kommit efter en hel del i skolan. dock var resan helt klart värt det, alla gånger om. så fantastiskt. men vad som får mig att stöta bort den klumpen i magen jag annars har är att sätta mig i mitt rum, helt ensam tillsammans med may it be-enya och titta tillbaka på alla fina bilder jag tog i kenya. allas leenden, den knasiga miljön och hela kenya-feelingen får mig att för en sekund glömma vad all stress innebär. det är som mitt huvud och mina tankar förflyttas dit, vilket gör att jag mer än en gång om dagen kollar på alla mina 2039 bilder.
 
☁ stress är det värsta jag vet men tyvärr något jag upplever alldeles för ofta. när jag har så mycket att göra och är supderduperstressad blir jag alldeles passiv och får inget gjort. då brukar städa upp på mitt skrivbord (för det speglar alltid hur jag mår, stökigt skrivbord = tanketrassel) och sedan skriver jag en lista på allt som måste göras. jag skriver alltid den listan så fint jag kan, mest för att det blir så mycket roligare att titta på den då. listan blir alltså som ett slags schema. efter det går jag och gör en kopp te, sätter på min bästa pluggspelista (som innehåller massor av filmmusik från sagan om Ringen, harry potter och narnia) och sedan sätter jag mig ned med min första grej på listan. för att inte bara pluggapluggaplugga belönar jag mig själv med små pauser efter ett tag (brukar ofta sätta alarmet på mobilen på en viss tid och när det ringer så pausar jag). under dessa pauser brukar jag spela piano, kolla bloggar, göra mer te, prata lite med någon familjemedlem, gå en snabb promenad eller fota till exempel. när det är mycket att göra kan man ju inte annat än att ta tag i det. men då är det viktigt att också verkligen berömma sig själv när man har klarat av allt och de veckor som det är lugnare se till att hitta på roliga saker.
 
☁ jag tar mig tiden att träna. och tar tillräcligt mycket tid för att jag inte ska behöva stressa utan rejält tilltagen tid både för själva träningen, strecha och duscha och äta något gott efteråt. sen blir det en ensam löpning i tempot som känns bäst för dagen, använder tiden till att tänka igenom saker om det behövs eller bara andas och röra på kroppen. när jag kommer hem igen är jag alltid mycket mindre stressad och mår BRA!
 
☁ när jag har en ångesttryckande och stressande känsla i bröstet brukar jag titta ut genom fönstret och säga till mig själv: andas in, andas ut några gånger. sen sätter jag på min favoritlirare på spotify med lugn jazz från 60-talet blandat med håkan hellströms lugna låtar. åh, bara ljudet av hans röst lugnar alla tankesnurr och all ångest. när listan snurrar igång brukar jag sätta mig bekvämt och dröma mig bort. antingen ligger jag i min säng innanför spetsdraperierna som mamma och jag satte upp i somras, eller så sätter jag mig på mitt favoritställe i min lilla by och låter vinden som är det ända som kommer in där bland trädkronorna leka med mitt blonda hår. och just då, nät jag har det som allra bäst brukar jag drömma. jag drömmer om allt som får mitt hjärta att pirra. så som fina vintagedrömmar, framtiden, sommaren, alla de där materiella sakerna som man får lyckopirr av och mitt drömhus och hur det ska se ut där inne. sen tar jag en taking-care-dag som du brukar säga. då tar jag en lång dusch och unnar mig massa bra produkter, sätter på mig min mysiga tjocktröja med jultema, lägger mig på min säng, sätter på en bra ljudbok eller en mysig feel-good film som man bli så varm i hjärtat av och då plötsligt hoppar katten upp hos mig. min lilla katt med den mjukaste pälsen i världen! sen ligger jag där och tänker att livet är vackert ändå.
 
☁ när stressen blir som en ångest klump i magen brukar jag skriva. jag skriver i min dagbok allt som stressar mig för att då kunna släppa det i tanken. ett annat alternativ är att prata om det med någon man tycker om. genom att berätta eller uttrycka vad som känns jobbigt blir det genast lite mindre tungt inom mig.
 
☁ när stressen och ångesten vrålar som ett oväder under revbenen tar jag fram en liten blå porslinsburk som jag fått ta hem från sommarstugan. i den har jag samlat varje fint ord, varje vacker komplimang som givits mig. så när det känns som allra värst öppnar jag burken och läser så många lappar som det krävs för att ångesten ska försvinna.
 
☁ vad jag gör när den där otäcka stressen övertar hela mig och ångesten börjar stiga genom hela kroppen är att starta min bästa spotifylista. jag lyssnar på låtar efter olika känslor och när den värsta stressen börjar näbba bjuder jag in mina två fina systrar på mitt rum. där spenderar vi resterande del av dagen med tända ljus, fina konversationer och kanske startar vi någon mysig film. kanske läser vi varsin tidning, eller kanske ligger vi bara på rad i min säng och låter musiken göra underverk för stressade själar. men vad jag gör är helt enkelt att spendera tid med min familj, med de som känner mig allra bäst och som även är dem som bäst vet hur de ska få mig lugn och harmonisk. älskade familj.
 
☁ när jag är väldigt stressad och ångestfylld brukar jag alltid tända en massa ljus och koka upp lite gott te och ta min favoritbok, eller egentligen vilken bra bok som helst, och bara läser. det brukar alltid funka! dedan är ett varmt bad inte så dumt det heller!
 
☁ när jag blir stressad skriver jag listor där jag skriver upp det jag prioriterar; vad som är viktigt och borde göras nu och det som är mindre viktigt och kan göras senare. det är så skönt att sedan få stryka över någonting ur listan. om det till exempel är skolan som stressar försöker jag att göra annat än bara läsa kurslitteratur och skriva essäer. jag tar vinterpromenader med musik i öronen, ser på fina tv-serier som "girls", tränar, bakar, träffar vänner, läser romaner, lackar naglarna. jag tycker det är viktigt att varva alla måsten som bidrar till stress med roliga saker
ph: weheartit.com 

Kommentarer
Postat av: rebeccajohnnysdotter

WIII för att vi firar alla hjärtans dag hela februari ut!!

Postat av: anna

alltså detta är så bra!

2014-02-19 @ 13:54:21
URL: http://anagr.blogg.se
Postat av: elise

så himla himla bra stress-botar-tips av alla dessa kloka människor som skrivit o kommenterat <3 sitter här nu och botar stress med bloggar, té och fil med nötter o frukt<3

2014-02-19 @ 17:02:17
URL: http://singmyspring.blogspot.se/
Postat av: Bonnie

Tycker detta är så himla bra!

2014-02-19 @ 18:46:30
URL: http://bonnieelinandrea.blogg.se
Postat av: Ella

Kan inte du lägg upp fler outfits bilder? Snäälla

2014-02-19 @ 21:21:54
URL: http://vardagsvisioner.blogg.se
Postat av: spetsflickan

Jättefint!

2014-02-19 @ 22:59:14
URL: http://spetsflickans.blogg.se
Postat av: Linnea

ljuva vår!!

2014-02-20 @ 23:07:09
URL: http://estetpaket.blogg.se/
Postat av: johanna gilda

åh. din blogg är en av mina bästa. den är som den blåa porslinsburken du beskriver. heja dig!

2014-02-22 @ 11:28:15
URL: http://lillalafauve.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0