men det är inte klapparna som får mig att pirra.

pirrigt, peppigt, magiskt. snart är det dags. jul!! det snöade som nämnt här om dagen, och i och med det så har klapparna börjat handlas och de första klunkarna på jultéet har druckits från rykande koppar. både jag och min sambo-klara längtar till snöfall och adventsljusstakar. men samtidigt älskar jag hur allt myger fram. känslorna, doften av apelsin och clementin, att kika efter klappar och dag för dag, vecka för vecka börja införa lite mer c-h-r-i-s-t-m-a-s spirit i våra liv. 
 
och trots bilden ovan så vill jag sannerligen understryka att jag lika gärna skulle kunna vara utan klapparna. det är inte därför jag tycker så mycket om julen. det är doften, pirret, snöfallet, de tända ljusen, de tykande kopparna, apelsinerna, clementinerna och melodierna som gör allt. kärleken. att vara tillsammans med de jag tycker om, att kramas extra hårt, att visa lite extra välvilja till hela vida världen. att använda den energi jag får utav snöfallochvarmchoklad-lyckan till något gott.

jag tycker allra särskilt att det känns fint - och framförallt viktigt - att handla världsvändliga klappar. alltså klappar som även ger något fint till världen, planeten, djur, miljö och människor som inte har det lika fint som du och jag. det kan vara allt från att köpa ekologiskt, rättvisemärkt och djurvänligt (alltså vegan-vänliga produkter, produkter som varken innehåller fetter och dylikt från djur eller som har testats på djur) till att köpa ett paket där hela eller delar utav summan går till en hjälpande organisation. 
 
ovan har jag gjort mig en liten lista på juldrömmar, vilket både innehåller sådant jag ber tomten om och sådant som jag vill inspirera dig att kanske införskaffa till dina nära. accesoarer från UO och nya träningstoppar från hm samt stadium (vegan-vänligt), svensk-tenn bricka och kudde med elefantmotiv och frankie daily jurnal för tvåtusenfemton, vegan-vänliga voluspa-ljus och bodyshop-produkter (icke djurtestade) med doft av "shea" och den magiskt mummsiga vanilla-brulee från julkollektionen (där hela eller delar utav summan går till war child) är fina ting som jag vill önska att mina klappar ska bestå utav. 
 
summan av kardemumman med allt det här; är delvis att jag tycker det är lite trist med konsumtionssamhället. även om jag finner det kalaspirrigt att införskaffa klappar till de jag älskar så kan jag märka att allt det andra som hör högtiden till ofta stressas bort. så, glöm inte dofterna, glittret, kramarna och hur magisk himlen är när det snöar.
 
och slutligen, eftersom en sällan kan eller vill undvika att varken införskaffa eller önska sig klappar - för det hör ändå julen till, i alla fall i min traditionsenliga släkt och familj - så hoppas jag på att de flesta utav mina klappar, både de jag får och ger ska vara ett medvetet köp. ett köp som fler än en person kan bidra utav. för det där med att ha ett extra varmt och öppet hjärta, att både ge och få, att visa välvilja, är framförallt det som jag tycker är the c-h-r-i-s-t-m-a-s spirit. eller vad säger du? puss

kollage: jag

Kommentarer
Postat av: Amanda

Tänk om alla i hela världen hade en liten Hanna i sig med din inställning, ödmjukhet, dina fina dagdrömmar och ditt samvete. Världen skulle va så himla vacker då

2014-11-16 @ 08:24:27
Postat av: Jennifer Sandström - resor, kärlek & drömmar

Så fint. Jag köper inte många julklappar själv - min familj har en "sund inställning" till det och att vi inte behöver ge varandra saker vi inte behöver. Dessutom är jag ju student igen med väldigt lite pengar. Men jag ska minsann föreslå familjen att vi alla går ihop (eller åtminstone de med lön) och ger pengar till ett gott ändamål :) Tack för inspirationen!

2014-11-16 @ 09:13:37
URL: http://jennifersandstrom.se
Postat av: Sigrid

Åh att köpa medvetet är så himla viktigt! Har tänkt på att kanske köpa ett matpaket som går till flyktingar i Syrien för ynka 70kr från röda korset i någon familjemedlems namn, kan vara en fin julklapp! Egentligen behöver det inte vara så dyrt att köpa för välgörenhet. Förresten, såg någon reklam för uppdrag granskning (tror avsnittet kommer nästa vecka) att hm köper in kläder från barnarbetare utomlands med fruktansvärt dåliga arbetsvillkor :(
Vill också passa på att tipsa dig som är nybliven vegan om affären LUSH som finns i Malmö, Stockholm och Göteborg. En FANTASTISK hudvårdsaffär som har allt från massagetvålar till smink och hårkrämer och body lotions och allt är vegan, utan konserveringsmedel och andra konstiga ämnen över huvudtaget. Om en köper vissa saker från deras sortiment så går exakt allt till välgörenhet och det är olika ändamål varje vecka, de uppmärksammar organisationer som de flesta glömmer, t ex går pengarna ibland till flickor/kvinnor som blivit våldtagna eller till dem med psykisk ohälsa. Hoppas att du hittar några fina och bra julklappar till jul!

2014-11-16 @ 10:34:51
Postat av: lollo

jag håller med dig till hundra procent! man kan också skapa personliga presenter genom recycling/upcycling, som jag tror de flesta blir glada för eftersom det faktiskt kräver lite tid, och det är ju det finaste man kan ge. vårt samhälle lever för att konsumera och det är läskigt när man tänker på det.tack för världens bästa blogg, tusen juliga kramar <3

2014-11-16 @ 18:55:26
Postat av: Amanda Jonsson

Halloj fina du!
Jag har nominerat dig till 10 frågor-utmaningen, hoppas du vill vara med! Frågorna hittar du här: http://amandajnsn.se/2014/november/10-fragor.html

Kram!

2014-11-16 @ 19:08:33
URL: http://ajonssons.blogg.se/
Postat av: C

Julpirret alltså <3

2014-11-18 @ 10:21:01
Postat av: Beatrice

Själv önskar jag mig ett par kokböcker med vegetariska recept (Bonniers Vegetariska och Green Kitchen Stories), eftersom jag jobbar på att äta mer vegetariskt. Det svåra är recept och att smaksätta tycker jag, så bra kokböcker är ju a och o!

Annars tipsar jag också om Lush. Eller att bara göra saker själv om man är minsta lilla händig (eller väljer rätt/enkla saker)! Helst av saker man redan hade hemma, eller med ytterst få tillägg. Kanske göra något nytt av något fyndat på loppis eller 2hand? Allt man gör som är ett litet steg är ett steg mot något bättre liksom!

2014-11-18 @ 19:10:12
URL: http://herbariumet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0