enya - may it be [lord of the rings soundtrack].

om mellanmjölk och rebeller.


i högskolan i skövde finns det en fantastisk förrening som heter SAC - sveriges akademiska coacher. SAC ordnar föreläsningar och fester, ger oss studenter på psykologisk coach programmet möjlighet att träffa alumner samt möjlighet att på olika vis öva på våra coaching-kunskaper genom olika tillställningar, event och övningar. en utav de övningarna är coach-talks, ett event som brukar hållas någon gång i månaden, oftast med olika teman såsom "förberedd ett tal", "improvisationskväll" eller "ta med dig ditt bästa minne från höstterminen". senast var temat styrkor; en skulle göra sig medveten om sina styrkor och ta med sig dem till coachtalks för att sedan berätta om dem.
 
själv sitter jag som ledamot i styrelsen i SAC, och när vi satt på det möte då temat togs upp knöt det sig lite i magen. styrkor. ska jag berätta om mina styrkor? mina styrkor? 

sedan det mötet har jag upptäckt hur g-a-l-e-t, så kallat mellanmjölkig jag är. det är helt otroligt. så fort någon har berättat mycket om sig själv, särskilt om vad hen är bra på så har en liten filur i min hjärna sagt till mig att hen skryter, och jag har jämt fått säga till att nej det gör hen inte alls!! jag vet inte vad det här kommer i från, min mellanmjölkighet. det är samma sak när det kommer till att älska ordet lagom, att inte känna för att ta ut svängarna eller riktigt följa mina drömmar då det är alldeles lite annorlunda. det är så lätt att följa en ström och vara till lags. och även om jag alltid varit bra på att göra min egen grej så har jag sällan gjort det helhjärtat, och sällan har jag tillåtit mig vara stolt över det. utan snarare gömt det. hoppats på att ingen ser. samma sak gäller med att vara vegan, egentligen. det är så lätt att vara det halvhjärtat och tänka att en inte orkar vara omständig när en är på middag hos köttätare. att det är lättare att äta en köttbit då och då för att en inte orkar diskutera eller bråka, inte orkar vara enstöring och sticka ut, få blickar och synas som någon rebell i fina släkten där alla sitter och åh:ar över den griljerade grisrumpan (ursäkta språket, jag vill bara poängtera att det faktiskt är en del utav en used-to-be levande varelse de förtär). 

att vara vegan är sannerligen något alldeles radikalt för köttätare. det är så annorlunda och ovant att de inte förstår ur en ens kan bli mätt om dagarna. i sverige äter vi - och har alltid ätit kött med brunsås till potatisen och druckigt ett glas mellanmjölk till middagen, så varför inte nu? ni vet nog vad svaret skulle kunna vara på den här frågan. det finns många och självklara svar, enligt mig. (varning för känsliga läsare:) som att vi människor har förstört industrin till exempel, och genomodifierar våra stackars hönor och tvingar in tusentals kossor i trånga utrymmen och samlar övergödda grisar i trånga burar tills dem en dag slaktas levande och ska få bli det du har på din talrik där. 
men en behöver inte vara så radikal i ens ord. det räcker egentligen med att säga att industrin inte är som den en gång har varit, eller att nämna att vi kanske har blivit smartare med åren. men i stället så säger många ingenting. jag sa ingenting. jag gömde att jag var vegan och hoppades på att ingen skulle se.

tills den dagen då min kära SAC-kollega tog upp temat styrkor på vårat styrelsemöte och jag insåg hur förbaskat mellanmjölkig jag faktiskt var, och särkerligen fortfarande är till viss del.

jag vill inte vara mellanmjölkig. jag vill inte flyta med en ström. jag är så o-ä-n-d-l-i-g-t trött på att vara till lags. jag vill vara stolt. jag vill veta om mina styrkor och arbeta med dem. jag vill gå min egen väg - färdas genom min egen ström. och hellre uppmuntra likasinnade än oroa mig för att inte passa in bland oliktänkande. 
 
jag är stolt vegan i dag. jag gömmer inte det. om någon frågar så försöker jag svara. jag vill ej förstöra deras aptit, jag vill behandla dem som de borde behandla mig (alltså acceptera varandras olikheter och vara öppen för en inspirerande diskussion, snarare än att ifrågasätta och bli rädd, frustrerad och arg) men jag svarar på deras frågor, äter min medhavde grönkålspaj och saltgurkaiställetförsill-sallad och kanske åh:ar jag lite extra högt när jag dricker mitt glas mandelmjölk.

bara för att få vara lite rebell. ♛ och ps. den älskvärda bilden ovan visar just vilken rebell jag är. 
ph: pinterest.com

Kommentarer
Postat av: Sandra Leone

gud vilket peppigt inlägg! vill bara säga först och främst att jag som läsare aldrig upplevt dig som mellanmjölkig. du inspirerar genom att skriva att du tar dig igenom svårigheter och hur du får det bättre och för min del känns det inte som om det är något mellanmjölk över det. jag hoppas att du har kvar den här känslan för det är så förbannat skönt att göra saker som inte förväntas av en, saker en inte trodde en kunde och känna känslan av att inte bry sig alls vad andra tycker. heja dig!

2014-12-27 @ 13:45:31
URL: http://lingers.blogg.se/
Postat av: elin ohre

alltså så GRYM DU ÄR HANNAH! Tar åt mig alla dina peppande ord. Gör mig så glad också att du verkar ha det så underbart bra uppe i Skövde. Varma kramar till dig i vinterkylan.

2014-12-27 @ 14:37:16
URL: http://spacefortwo.blogg.se
Postat av: Amanda

Tack! ❤️❤️❤️

2014-12-27 @ 15:44:44
Postat av: elise

vilket skitbra inlägg hanna!! ÅH det är så kul att ha följt din blogg ett tag, för jag har verkligen märkt hur du utvecklats, stärkts med åren. så glad för din skull att du börjar ta för dig mer, ta plats mer, vara dig själv i världen för du är ju en fabulous människa, det går inte att tveka över <3

2014-12-27 @ 18:41:06
URL: http://singmyspring.blogspot.se/
Postat av: frida

gu va bra, du är så bra! jag är vego och orkar bara inte allas prat om att man inte får i sig tillräckligt med protein. jag mår så sjukt mycket bättre och vet att jag får i mig mycket mer näring än de flesta köttätare. skulle gärna bli vegan oxå, det ska jag nog köra på när jag flyttar hemifrån!! kram på dig och tack för att du är du

2014-12-27 @ 20:06:41
URL: http://stummaord.blogg.se
Postat av: Beatrice

Peppigt!! Funderar på att bli demi-veg, eller är det i princip redan, men funderar på att bli det på allvar. Men i stället för fisk är det fågel som blir det jag får äta ibland. Tänker att något på vägen är bättre än inget. Men det är svårt under julen i synnerhet, och under högtider i allmänhet. Min släkt är till stor del en sån där det är köttet som är i fokus, men jag hoppas kunna ändra en del av det till nästa år! Man kan börja så smått med att smyga in något till påsk, något till midsommar och sen köra all in om ett år. Tänkte dessutom ha vego-meny på nyår!

Önskar dig allt gott och en stor kram inför det nya året! (och kämpa på med veganismen, det är så himla svårt!)

2014-12-28 @ 01:25:15
URL: http://herbariumet.blogg.se
Postat av: Börje

Det är så bra Hanna. Jag vill inte.. heller flyta med nån ström.Så skönt att vara annorlunda.

2014-12-28 @ 23:51:56
URL: http://www.ugglan.panatet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0