vad är det för mening när det regnar jämt?

en novell av mig. del ett. 
 
fashion is art | via Tumblr

den fjortonde mars tjugohundra tretton. 


vintern har varit lång och grå. josefin har blandat stressiga tentor med frusna tår och ingenting har egentligen känts särskilt roligt alls. inte ute-kvällarna på au revoire, som annars är hennes bästa ställe för de spelar håkan på hög volym och det är fri påfyllning av öl och torrostade cashewnötter. inte tågresorna hem till stockholm och familjen för där är ju allt sig precis likt och hon vill inte vara sig lik för hon vet inte vem hon är, inte ens när hon är där. inte ens att rita är roligt längre. promarkers-pennorna är nästintill dammiga och akvarellerna har stelnat och blocket är borttappat. kanske glömde hon det i cafeterian, eller på stadsbiblioteket eller under den där lunchen på saluhallen där bästa vännen jenny fick henne att motvilligt visa sina senaste illustrationer.

tre saker som annars ger henne lyckorus men som hon nu inte finner varken tid, ro eller lust till längre.

 

för vad är det för mening när det regnar jämt?

för vad är det för mening när dagarna är så långsamma?

för vad är det för mening när kjolen inte längre passar så fint som förr?

för vad är det för mening när stressen trycker ner henne så hårt att hon ändå inte orkar någonting alls?

för vad är det för mening att ens existera i en värld när meningen med livet är att finna den rätta och bli kär?

 

josefin har aldrig varit kär. hon har aldrig ens kysst någon. men det är det ingen som vet.

 

de sitter i cafeterian, som vanligt om måndagseftermiddagarna, jenny och hon. jenny är världens mest sprudlande person. hon pratar positivt om precis allt och det finns egentligen bara tre saker josefin har hört henne klaga över. det första är hennes ex-pojkvänner. torun och jakob. två precis lika dana killar, bara i olika åldrar. det är verkligen märkligt hur jenny lyckades hitta två pojkar som hade så mycket likheter. men jenny tänker nog inte ens på det. hon tänker mest på hur dumma, konstiga, fula, skeva dom är. i bland undrar josefin om det inte är jenny det är fel på. inte så att jenny var den som gjorde så att det tog slut för torun verkar rent ut sagt dum i huvudet och jakob var supersnäll men också rädd för precis allt som jenny älskade. att resa, att bada naken, att vara ute sent om natten och att äta marockansk tapas på möllan. men det var väl ändå jenny som valde dom? som tog steget från dejt till förhållande? som kysste deras mjuka pojkläppar och som bad de att sova över någon mörk natt när hon inte ville vara ensam?

det andra är skolmaten. fastän man inte behöver äta det som bjuds på, det är ju trots allt ett folkuniversitet de går på och det är mitt i stan och det tar två minuter till närmsta ica. men jenny tycker inte om pasta carbonara, fiskpinnar med remouladsås och pannbiff. nej jenny äter vegetariskt, veganskt, rawfood och kanelbullar och dricker alltid grönt te och äter keso med russin och kokosflakes till mellanmål. och det chockerar henne varje dag att det inte är något i närheten utav det som serveras. kassler, så oändligt trist. det tredje är hennes körlärare. en sextioårig kvinna som mest skäller och som gnäller och ger jenny en sådan prestationsångest att hon i bland inte ens kommer till skolan för att hon "måste gråta av sig lite i dag".

nu är de tillbaka på ex-pojkvännerna igen. josefin är så nyfiken och jenny är så öppen och det är väl det som gör dem så bra för hon får fråga precis allt om kärleken och fastän jenny rodnar och säger att "jag verkligen inte är den rätta för att säga det här men..." så berättar hon.

 

hon berättar hur kyssar känns.

hur ett krossat hjärta bränns.

hur det är att ligga alldeles naken tätt i hop med en annan person.

hur det är att hålla handen när man går igenom ikea och ska köpa en ny skrivbordsstol till någon man älskar mer än livet självt.

 

fast nu älskade jag ju inte honom, eller så gjorde jag det. hur vet man egentligen? hur vet man jenny? jenny?

jenny vet ingenting. hon tycker allt låter så fint, fast också läskigt. hon vågar aldrig möta någons läppar när hon dansar där under glitterlamporna på au revoire. hon har hållt en pojkes hand på promenad en gång. men två dagar senare reste han till new york och hon skrev och skrev men fick inget svar och nu skäms hon fastän hon inte bryr sig om honom ändå. hon önska bara att hon hade något annat att tänka på. någon annan att tänka på.

 

efter pluggfikan kramas de hejdå och jenny pussar henne på kinden, viskar "fy vad vi är bra!" och skuttar därifrån i hennes blommiga femtiotalsklänning och hennes långa, blonda, lockiga hår flygandes i luften.

 

josefin tittar på henne. det är verkligen vacker, håret, och hur hon liksom dansar när hon går. jenny försvinner runt ett hörn och josefin vänder om, går mot perrongen, tar tåget hem med ett leende. för, om det ens bara är för en sekund så är det ingen får josefin att må så som jenny får. lycka, liv och pirr.

 

pirr. pirr. pirr.

ph: weheartit.com


Kommentarer
Postat av: Hanna

vad fint! <3
vill gärna läsa fortsättningen!

2014-04-09 @ 23:20:10
URL: http://stjarnklarts.blogg.se
Postat av: frida

åh fint!!

2014-04-09 @ 23:42:59
URL: http://stummaord.blogg.se
Postat av: e

så himla fint :)

2014-04-10 @ 06:41:15
URL: http://beriz.blogg.se
Postat av: Sofia

åh så fint skrivet!

2014-04-10 @ 07:25:16
URL: http://skimmer.blo.gg
Postat av: Sara

Hej! Det här kanske är en jättekonstig fråga, men det är inte så att du sålde en adidaströja på Tradera för några år sedan? Den är röd, blå och vit. Jag känner nämligen igen ditt namn, men jag kanske minns och kopplar helt fel också.

Ha det fint!

Med vänlig hälsning,
Sara

2014-04-10 @ 10:19:56
Postat av: Melinda Miettinen

fint skrivet! Du är en riktigt duktig skribent eller vad man nu ska kalla det hela :)

2014-04-10 @ 14:04:11
URL: http://thelifesroad.blogg.se
Postat av: justine

igenkänning till hundra procent. mer mer mer av sånt här, du är så talangfull hannah!

2014-04-10 @ 18:20:23
URL: http://justinehe.blogg.se
Postat av: Ellen

Fint! Du är så duktig, en riktig inspirationskälla :)

2014-04-10 @ 21:54:56
Postat av: petronella

åh så duktig du är!

2014-04-11 @ 20:11:29
URL: http://hejpetronella.blogg.se
Postat av: Frida

Men så himla fin!!

2014-04-13 @ 07:19:17
URL: http://barafridas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0